Sezon zbiorów herbaty zwykle rozpoczyna się pod koniec lutego i trwa do września lub października. W serii zrywów wzrostu rośliny wypuszczają nowe pąki liści. Niektóre regiony doświadczają do czterech wyraźnych rzutów w ciągu roku uprawy. Podczas zimowych miesięcy uśpionych rośliny przechowują składniki odżywcze, których potrzebują na nadchodzący rok. Wiosną skoncentrowany jest nowy wzrost, a wiosenne zbiory są zazwyczaj najbardziej cenione. Oto kilka ważnych faktów na temat herbaty:
Polifenole
Polifenole zawarte w herbacie mają właściwości przeciwutleniające i wymiatające wolne rodniki. Działanie przeciwutleniające polifenoli z herbaty jest ważne, ponieważ stres oksydacyjny odgrywa główną rolę w rozwoju chorób przewlekłych u ludzi. Wykazano, że polifenole z herbaty chronią przed stresem oksydacyjnym i zapobiegają różnym chorobom u zwierząt. Jedną z chorób przewlekłych jest rak. Starzejąca się populacja w Chinach i niezdrowy styl życia w tym kraju prowadzą do wysokiego wskaźnika zachorowań na raka. Właściwości przeciwutleniające polifenoli z herbaty mogą zapobiegać rakowi poprzez zmniejszenie komórkowego ROS i promowanie zmiatania stresu oksydacyjnego.
Flawonoidy
Korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania flawonoidów z herbaty nie są w pełni zrozumiałe i należy powtórzyć badania w celu zidentyfikowania subpopulacji z konkretną korzyścią z herbaty. Na przykład badania z wykorzystaniem standardowych etykiet żywności mogą pominąć herbatę bogatą we flawonoidy. Inne korzyści zdrowotne obejmują lepszą funkcję poznawczą i kontrolę wagi. Te związki bioaktywne mogą być biodostępne z mlekiem lub bez. Niemniej jednak wyniki te należy interpretować ostrożnie. Ponadto potrzebne są dalsze badania, aby ocenić skuteczność herbaty w zapobieganiu chorobom układu krążenia, które są jedną z najczęstszych chorób na Zachodzie.
Początek
Chociaż istnieje wiele teorii na temat pochodzenia krzewów herbacianych, nie udało się wskazać jednej lokalizacji. Pochodzenie herbaty było szeroko badane. Badania nad różnymi odmianami herbaty dostarczyły wskazówek dotyczących jej pochodzenia, a także informacji na temat kultury picia i nawyków związanych z piciem. Poza kontekstem historycznym i kulturowym, badania nad genetycznym składem herbaty pomogły w ustaleniu, skąd pochodzą rośliny herbaciane. Niektóre badania sugerowały, że herbata pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej i Afryki Wschodniej oraz że została sprowadzona przez Jedwabny Szlak lub podczas europejskich podróży do Oceanu Indyjskiego. W przeciwieństwie do tego, badania nad pochodzeniem herbaty w Chinach sugerują, że gatunek pochodzi z południowo-zachodnich Chin, a roślina herbaciana właśnie tam.
Klasyfikacja
Aby odróżnić odmiany herbaty od ich pochodzenia geograficznego, naukowcy opracowali różne metodologie. Wśród tych metod SPA-LDA wykorzystał odcisk pierwiastkowy naparów herbacianych, aby zapewnić najskuteczniejszą klasyfikację. Do SPA-LDA wybrano trzy główne pierwiastki (K, Al i Mg). Wyniki badań były znaczące i pozwalają na klasyfikację odmian herbaty oraz ich geograficzne pochodzenie. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby uogólnić tę metodologię.
Korzyści zdrowotne
Chociaż istnieje niezliczona ilość innych korzyści zdrowotnych herbaty, jedną z najbardziej znaczących jest zapobieganie stresowi oksydacyjnemu. Stres oksydacyjny to nagromadzenie wolnych rodników, które uszkadzają zdrowe komórki. Badania powiązały stres oksydacyjny z takimi stanami, jak depresja i demencja. Co więcej, herbata może pomóc Twojemu ciału wypłukać toksyny, które mogą przyczynić się do chorób psychicznych. Badania wykazały, że osoby regularnie pijące herbatę mają niższy poziom stresu i lepsze zdrowie.